www.polisidrott.se


Referat 2007
Referat 2006
Referat 2005
Referat 2004
Referat 2003

Resultat 2006
Resultat 2005
Resultat 2004
Resultat 2003


Referat 2007
 

    

SPM i innebandy, Västerås 20 - 21 november 2007
PHS Solna och Västerort segrade
2007-års slutspelet i innebandy blev en rafflande turnering med många jämna och spännande matcher. Damfinalen mellan Västerort och Västmanland slutade 4-2. Västerort gick igenom kvalserien och finalspelet utan poängförlust. De visade upp ett mycket konstruktivt spel med jämna spelare och en duktig målvakt. Herrarnas final spelades mellan PHS Solna och Göteborg med slutresultat 7-5. PHS var det starkare laget. De spelade en fin innebandy i högt tempo och med ett fint passningsspel. Göteborg ska trots allt premieras för en fin genomförd turnering.

Nordisk Kriminalkrönika Cup, Tammerfors 14 - 17 oktober 2007
Guld till herrarna - brons till damerna
Förutom medaljer vid årets SPM i fotboll var första priset att få delta i Nordisk Kriminalkrönika Cup i inomhusfotboll i Tammerfors. Nordisk Kriminalkrönika stod för hela arrangemanget. De svenska herrarna från Halmstad vann samtliga av sina matcher, trots tufft motstånd. De valde att spela efter det vinnande konceptet i SPM, vilket innebar att spela defensivt och kontra blixtsnabbt. De svenska damerna från Söderort var trots allt nöjda med sin bronsmedalj. Sverige vann mot Finland och Island, men förlorade mot Norge och Danmark. "Vi spelade bra, men tog inte målchanserna som uppkom". sade Annika Åkesson. 

  

   

SPM i simning, Linköping 13 oktober 2007
Göteborgarna - flest, bäst & flitigast
Årets upplaga av SPM i simning arrangerades av SKL:s idrottsförening, som lockade totalt 48 simmare från tolv olika myndigheter. Göteborgs Mattias Andersson gjorde en enastående prestation denna dag, då han ställde upp i sex enskilda grenar och tog guldmedalj i fyra av dessa. SKL:s Sofia Andersson var den kvinnliga tävlande som tog hem flest segrar, guldmedalj i tre av de totalt fyra grenar hon ställde upp i. Oscar Vilsmyr från Göteborg kvalsimmade inför "riktiga SM". Ivrigt påhejad lyckades Oscar ta sig vidare till SM och tog även guldmedaljen i SPM på tiden 59,25, nytt svenskt polisrekord.

SPM i gevär & kpist, Norrtälje 29-30 september 2007
Favoritsegrar i Roslagen
Årets Svenska Polismästerskap hamnade i elfte timmen i Roslagen, där Stefan Lundqvist fick en månad på sig att göra i ordning tävlingen. De flesta skyttarna hade inriktat sig på Karlstad, men efter bakslag därifrån, så fick en ny arrangör snabbt letas upp. Ingemar Jonsson försvarande fjolårets seniorseger i kpist bana. Willy Palm fick ännu ett guld till sin samling, då han vann veteranklassen. Stefan Lundqvist tog två guld i gevärskyttet. Maria Darholm  som haft en mycket bra banskyttesäsong jagade guldet, men fick nöja sig med en silvermedalj. Fyra lagsegrar för Linköping/Norrköping som klarade av favorittrycket. 

   

   

SPM i fotboll, Eskilstuna 19-20 september 2007
14 lag till slutspel
Åtta herrlag och sex damlag gjorde upp om medaljerna vid årets SPM i fotboll i Eskilstuna. På damsidan var det en stockholmsuppgörelse i finalen mellan Södertörn och Söderort, där Söderort vann efter en mycket jämn och spännande match. Brons till Malmös damer efter vinst mot Halland. Hemmalaget hade tappert tagit sig till final på herrsidan, där Halland stod för motståndet. Även den här matchen blev mycket jämn, men efter slutsignalen stod Halland som vinnare. Trea kom Malmö efter vinst mot Stockholm.  

SPM på cykel, Halmstad 19-20 september 2007
Janne snabbast av alla
Vädrets makter var väl inte på cyklisternas sida vid årets tävling, men toppidrottsmän som cyklister är, så stoppar ju inte lite regn en tävling. Första dagens tuffa tempolopp vanns av Ystads Jan Karlsson med en snitthastighet på  41,2 km. Damklassen vanns av förhandsfavoriten Jenny Kroon med snitthastigheten 35,6 km. Det här var hennes uppvärmning inför Ironman på Hawaii. Andra dagens mountainbikestävling gick runt Torvsjön och bjöd på grus- och skogsstiger, djupa vattenhål samt leriga traktorspår. Snabbaste polisen runt sjön var åter den blott 59-årige Jan Karlsson på tiden 56,30. Han var drygt 3,5 minut före Halmstads Ingmar Nilja. En tröst för Ingmar är att nästa år tävlar Jan i H60. Tjejerna lyste med sin frånvaro denna dag och endast en tjej, Lise Svensson kom till start. 

  

   

SPM i pistolskytte, Bollnäs 14-16 september 2007
Fem segrar för Liselott
Bollnäs Pistolskytteklubb hade anlitats av skyttesektion till att arrangera årets tävling. Många skyttar deltog och resultaten var överlag goda. Lennart Rehnström tog guld i både sport- och fripistol samt i pistolskyttet. Tävlingens bästa skytt med segrar i fem starter och en tredjeplats var Liselott Såmark. Den rutinerade skytten Våge Strålin tog guld i grovpistol med imponerande 574 poäng. Södra Älvsborgs Jörgen Gustafsson och Jennie Güldenpfennig fick båda varsin guldmedalj i PPC. Det verkar som om de har hittat ett bra sätt att träna tillsammans.   

SPM i orientering & fälttävlan, Norrköping 11-13 september 2007
Storslam för SKL
SKL:s debutanter Helén Persson och Per Brolund tog hem guldmedaljen på både lång- och medeldistansen (D21 resp. H21). I övriga klasser blev det favoritsegrar vid långdistanstävlingen. Inför medeldistansen var det flera av de etablerade som ville ha revansch (D21 och H21), men fick åter igen se sig besegrade av Helén och Per. Tobias Kjell infriade favoritskapet i herrarnas fälttävlan (H21), och tog hem segern med drygt fyra poäng. Annika Lindberg vann D21-klassen på överlägsen löptid. Gunilla Larsson  var den enda som nollade i punktorienteringen.

   

   

EPM i tennis, Monaco 3-9 september 2007
Kristina till kvartsfinal i damsingeln
Den 3 september flög svenska polislandslaget till Nice för att deltaga i 2007-års EPM i tennis. Truppen bestod av lagledaren Henrik Allgurin, spelarna Johan Lönner, Henrik Johansson, Kristina Järkenstedt samt Camilla Persson. Kristina gjorde sin EPM-debut i singel mot en fransyska, som var stark och slog hårt. Det hjälpte dock inte mot svenskan. Kristina vann matchen med 6-0, 6-1 och var därmed klar för kvartsfinal. Johan och Henrik fick en bra start, men motståndet ökade och killarna slogs ut innan kvartsfinal. Camilla fick det tufft redan i sin första match mot en fransyska och hamnade i tröstsemin.

EPM i skytte, Frankrike 28 aug - 3 sep 2007
Sveriges bästa skytte-EPM någonsin
I franska Merignac i Bordeaux nådde SPI:s skyttesektion sina största framgångar någonsin. En silvermedalj och tre finalplatser hade det svenska polislandslaget med sig hem i bagaget. Johanna Fritzon, polisstuderande i Växjö, svarade för en fantastisk prestation, när hon sköt till sig en silvermedalj i korthållsgevär. Fredrik Martinsson gick till final i luftpistol och slutade på en välförtjänt 8:e plats. Liselotte Såmark placerade sig även hon på en 8:e plats i sportpistol. Urban Leth sköt till sig en fin 5:e placering i snabbpistol. Magnus Lindqvist och Stefan Lundqvist hade det tufft i gevär, då flera tyskar, ukrainare och ryssar höll  världsklass.

       

    

SPM i golf, Vara 30-31 augusti 2007
30-års jubileum för SPM i golf
Lidköpingspolisens skytte- och idrottsförening stod som arrangör för årets golftävling. 152 spelare kom till start i de fyra olika klasserna, och som vanligt blev det mycket spännande tävlingar. Damklassen saknade några av sina bästa damer. I deras frånvaro blev det en promenadseger för Sandra Fock. Herrseniorklassen vanns av en mycket stabilt spelande Jan Persson. Mästare i H55-klassen blev Jan Lundgren. Hans Olof Johansson tog hem guldet efter en tät andra rond i H45-klassen. Stockholmslaget vann lagtävlingen, och tog därmed hem det lite speciella samt tunga vandringspriset. 

SPM i tennis, Stockholm 15-18 augusti 2007
Tennisen på väg uppåt
Stockholmspolisens tennisklubb stod åter som arrangör. 40 deltagare hade kommit för att under fyra dagar göra upp om de olika singel- och dubbeltitlarna. Deltagarantal var högre i år än förra året och det var många nya spelare som kom till tävlingen. Finalen mellan Henrik Johansson och Johan Lönner (H21) blev en av de bästa som spelats i SPM-historien. En perfekt uppladdning inför kommande EPM i Monaco. Tomas Hellgren hade toppat formen och stod som segrare i H35-klassen. Guld till den svårslagna Bo Mohlin i H55-klassen. På bättre game kvot vann Yrjö Lorvi H65-klassen. Vinnare i HD21/35 blev Mattias Miller och Kristina Järkenstedt från PHS.

    

  

SPM i springskytte, Idre fjäll 27 juli 2007
Springskyttetävlingar i ösregn
Arrangör vid årets tävling var Morapolisens sportklubb. Herrarnas huvudklass (H21) vanns av Per Brandt, som också hade dagens bästa löptid. I H35-klassen stod striden mellan Tomas Hult och Jan Elofsson, där Tomas drog det längsta strået. Lennart Rehnström vann i H50-klassen före Sune Söderström. Stig Eriksson tog guld i H65-klassen.  Annie Hult var den enda damen, och hon kämpade på trots problem med en vrickad fot. Fyra lag startade i stafetten. Dalarnas län tog en knapp ledning på första sträckan och höll ställningen genom hela tävlingen. Kalmar tog silver och Stockholms län tog brons.

NPM i fotboll, Århus 15-21 juni 2007
Silver till Sveriges fotbollsdamer
Ett damlag och ett herrlag begav sig till Århus i Danmark, för att försvara Sveriges färger. I det svenska damlaget var det bara fem tjejer kvar från senaste turneringen, men nya bollskickliga kollegor hade anlänt. Damerna hade ett bra spelschema med match varannan dag. Herrarna däremot spelade fyra dar på raken. De svenska damerna förlorade mot Norge med 2-1, men vann över Finland med 4-0 och Danmark med  3-0. Därmed var silvermedaljen ett faktum. Sveriges herrar tog endast en bronsmedalj, men lovar ta revansch vid nästa NPM.

    

    

SPM i friidrott, Uddevalla 22-23 maj 2007
Liten men stark trupp
Årets Svenska Polismästerskap i friidrott och mångkamp arrangerades av Uddevallapolisens idrottsförening. Första dagen började med mångkamp (skytte och simning). Dag två var det dags för friidrottsgrenarna. Debutanten Fredrik Martinsson tog två guld och ett silver i klassen H21. Även Ulf Andersson erhöll guld på 100 resp. 200 m. Guldtrippel för Mats Doverstad i H35. Kjell Jansson i H50 tog revansch från förra året och vann i både kula samt diskus. Terränglöpning med jaktstart avslutade dag två  (mångkampen). Vi tävlar inte på blodigt allvar, utan vi har kul och umgås. Nästa år hoppas vi därför på betydligt fler deltagare.

SPM i halvmaraton, Göteborg 12 maj 2007
Deltagarantalsrekord
Svenska Polismästerskapen i halvmaraton arrangerades för sjätte året i rad av Göteborgs Polismäns IF. I år dock utan Räddningstjänsten. Frida Skarin vann yngsta dam- klassen. Anna Stavlind tog guld i D35 och hade den bästa tiden av polisdamerna. På herrsidan var Daniel Westerberg outstanding i yngsta herrklassen och hade också den bästa tiden av polisherrarna. Första platsen i herrar 35 belades av Jonas Holmström.

    

   

SPM i handboll, Stockholm 9-10 maj 2007
Lund/Kristianstad & Stockholms City mästare
2007 års SPM i handboll avgjordes i Stockholm med sex  lag totalt. Vinnare i den jämna herrturneringen blev till slut Lund/Kristianstad, Stockholm tog andraplatsen före Göteborg. Damernas turnering blev inte lika jämn, utan Stockholms City vann samtliga matcher utan några större problem före Stockholms län och Göteborg. Per Carlsson och Anette Matthijs-Holmberg utsågs till "SPM 2007 års mest värdefulla spelare". Till turneringens bästa målvakter utsågs Anna Bergström och Kent Landin.  

EPM i bordtennis, Hopton-on-Sea 8-10 maj 2007
Svensk pingissuccé
Ett guld, två silver och ett brons blev medaljskörden för det svenska polislandslaget i bordtennis, när 2007 års EPM avgjordes i England. Samtliga spelare i den svenska truppen överträffade sig själva och kunde åter-vända till Sverige med minst varsin EPM-medalj. Kronan på verket för succélandslagget blev, när 24-åriga polisstudenten Susanna Wigow från Växjö vann guld i klassen damer singel. Laget i övrigt bestod av spelande förbundskapten Rickard Gartér, Håkan Ahlgren och Daniel Mattson samt nyförvärvet Daniel Skoogh.

   

  

Nordiska studentmästerskapen, Stockholm 20-22 april 2007
Dubbla damguld
Nordiska studentmästerskapen i mångkamp avgjordes i år på polishögskolan i Solna. Tävlingen arrangerades av Nordisk Kriminalkrönika och Polishögskolan IoSF. I den sammanräknade lagtävlingen vann Danmark före Sverige. Svenska herrlaget kom tvåa, men de svenska damerna var bäst av alla damlag och försvarade därmed sitt guld från förra årets tävling på Island. Det svenska laget bestod av fr vä; Andreas Hedström, Sören Andersson, Sebastian Kall, Linus Luttropp, Rasmus Jensen, Mattias Johansson (coach), Anna Claes (coach), Linda Karis, Anna-Karin Lija och Agneta Nilsson.

EPM i judo, Moskva 29 mars-1 april 2007
Bra svenskar mötte svårt motstånd
Årets trupp representerades av Daniel Lenart och Ola Nils under ledning av coachen Johnny Berg. Daniel gick i sin EPM-debut upp mot en österrikaren Klaus Jegg. Det blev en mycket jämn match, men slutligen segrade Klaus. Ola fick däremot chansen att vinna en bronsmedalj genom återkvalsmatcher. Sista hindret för Ola var ukrainaren Yaroslav Rytko. Denne överraskade dock genom att göra ett flygande armlås, vilket är en mycket ovanlig teknik. Resultatmässigt gjorde Daniel och Ola bra ifrån sig, och med lite tur, så hade de båda svenskarna kunnat komma hem med varsin EPM-medalj.

     

    

SPM i bowling, Helsingborg 16-17 mars 2007
Mästerskapet firade 50-års jubileum
Med tanke på mästerskapsstatus hade tävlingen förlagts till Olympiahallen. Rose-Marie Tropp var med sin rutin samt spelskicklighet överlägsen de andra damerna och spelade hem guldmedaljen. I seniorklassen visade eleganten från vänsterkanten, Johan Thedeby, att han skulle bli svår att besegra. Båda dagarna slog han över pari. I oldboysklassen gjorde Christer Skough comeback och tog hem guldet. Familjeguld spelades hem av far och son, Christer och Björn Skough i tvåmannalag. Förstapriset i fyrmannalag gick till Malmö, som aldrig haft så få herrar till start som i år. Mästarnas Mästare blev Johan Thedeby.

SPM i rinkbandy, Stockholm 15-16 mars 2007
Vinst till Stockholmspiketen
Årets slutspelvärd var Stockholmspolisens IF/Piketen. Hela elva lag deltog i slutspelet, då arrangörerna inte ville kvala bort något lag. Det blev en stenhård final mellan arrangörsföreningen och ett mycket skickligt samt tappert kämpande Västerbotten. Lagen kunde inte skiljas åt under ordinarie tid eller sudden death, så straffläggning fick tillgripas. I straffläggningen drog Piketen det längsta strået och vann därmed finalen. Några bronsmedaljer blev aldrig utdelade, eftersom vare sig Halland eller Gävle ville spela matchen.

    

   

EPM på skidor, Deggendorf 4-9 mars 2007
Svensk bronsmedalj i damstafetten
Europeiska polismästerskapen på skidor arrangerades i skidregionen Arber, cirka 20 mil nordost om München. Det svenska polislandslaget representerades av Anna Bylund, Moa Larsson, Linnéa Liljegren, Marie Moberg, Per Brandt, Tomas Hult, Niklas Sellin och Anders Sjöberg. För första gången sedan 1997 tog Sverige en medalj på skidor. Damerna överraskade stort och kom trea i längdstafetten. Den som grundlade framgången var debutanten Moa Larsson, polisstudent från Umeå, som på startsträckan respektlöst hakade på världscupåkaren Valentina Sjevtjenko. Anna Bylund och Linnéa Liljegren förvaltade det goda utgångsläget på bästa sätt.
En skandal inträffade dock i skidskyttet, då 19 av 54 startande diskades, där ibland huvuddelen av våra åkare. Arrangörerna hade inför en regeländring, som inte fram-kom på lagledarmötet kvällen innan, utan kom som en fullständig överraskning. NPIF kommer att ta upp frågan med USPE och begära en utredning av det inträffade. 

SPM i bordtennis, Lidköping 24-25 februari 2007
Susanna Wigow besegrade herrarna
Susanna var i förhandssnacket rejält omtalad, eftersom hon återfinns på en femteplats på Sverigerankingen. I den öppna klassen lyckades Håkan Ahlgren, som enda spelare ta ett set av henne, men i längden blev hon för svår även för honom. I finalen mötte hon Rickard Gartér. öppna klasserna dubbel och lag tog Håkan och Daniel Mattson hem segern. Håkan gjorde även debut i oldboys och blev där en tung motståndare för de andra. Falköpingsgrabbarna var åter tillbaks i hetluften och tog guld i singel, dubbel och lag för veteraner.

    

    

SPM på skidor, Luleå 19-21 februari 2007
Flera framtidshopp vid årets tävling
Luleåpolisen tog med kort varsel på sig arrangemanget av SPM på skidor. Tyvärr kunde man konstatera att årets deltagarantal var mindre än de tidigare åren. I damernas längdåkning fick man dock se en ny stjärna tändas i form av Moa Larsson. Annie Hult visade även i år fina takter. Den före detta elitåkaren Lars Öberg höll fortfarande en hög klass, trots att han enligt egen utsago tränat mindre. Jenny Blixt imponerade i skidfältskyttet, där även Våge Strålin visade en strålande form. Nykomlingen Joakim Johansson från Örebro genomförde samtliga tävlingar tillsammans med sina två klubbkamrater.

SPM i bandy, Uppsala 1-2 februari 2007
Västmanland årets bandymästare
Till årets turnering hade sju lag anmält sig. I år saknades fjolårsfinalisterna Örebro. Finalen avgjordes mellan Stockholm och Västmanland. Västmanland dominerade första halvlek - mycket tack vare Oscar Robertssons outtröttliga och starka skridskoåkning. Stockholm gav dock inte upp utan kunde kvittera Västmanlands tidiga ledning. Ju längre matchen led så orkade dock inte Stockholmarna stå emot skridskostarka Västmanland, som vid slutsignalen stod som svenska polismästare för 2007.

    

   

SPM i luftvapen, Malung 27 januari 2007
Spännande tävlingar i Malung
Totalt 33 personer deltog vid tävlingarna i Malung. I den öppna klassen hade Urban Leth en dålig dag och hamnade på en fjärde plats. Jan Andersson sköt till sig en bronsmedalj. Robert Björklund tog hem segern och Lennart Rehnström avancerade från en fjärde till en fin andraplats. Bland damerna var Asta Kovanen den starkaste för dagen. Asta ledde efter grundomgången och vann i finalen. I luftgevärsklassen vann Stefan Lundqvist. Willy Palm tog hem guldet i veteranklassen och Gunnar Nyman i klassen för äldre veteraner.