Svenska Polisidrottsförbundet

Tävlingar 2012

Polisbowlarna segrade stort

Landskamp • Bowling • Prag, Tjeckien 15-18 november

Svenska polislandslaget i bowling imponerade stort, när de besegrade Tjeckiens bowlinglandslag för poliser. Det var allra första gången någonsin, som ett svenskt polislandslag i bowling deltog i en polislandskamp utanför Norden. Dagen innan lagmatchen fick svenskarna delta i tjeckiska polismästerskapen för tremannalag, och det gick så bra för svenskarna att de la beslag på såväl guld- som silvermedaljerna. Laget bestod av; Johan Thedeby, Peo Buller, Conny Kihlvall, Daniel Larsson, Eva-Lott Tengqvist och Ingela von Corswant.

Bowling

Äntligen en silvermedalj i brottning

EPM • Brottning • Prag, Tjeckien 9-12 november

Vid det 16:e europeiska polismästerskapet i brottning representerades Sverige av Joel Carnor och Martin Strandberg. Joel gick till final och mötte där tysken Jury Kohl som är en brottare i världseliten (kommer ursprungligen från Ryssland). Tysken visade omgående sin klass men Joel kämpade på bra. Det var en mycket nöjd Joel som tog emot silvermedaljen vid prisutdelningen. Martin kom på en fjärde plats, vilket är mycket bra i den hårda konkurrensen. Martin fick gå tre matcher inom ett par timmar och det är mycket tufft.

Brottning

Guld till Malmös herrar och damer

SPM • Innebandy • Kalmar 7-8 november

Malmös damer mötte Östergötland i finalen. Matchen var jämn inledningsvis men inför 3:e perioden hade Malmö gjort tre mål. Slutresultat 3-0. Karin Lago var delaktig i två av målen och stod för en riktig kämpa insats. På herrsidan möttes Malmö och de regerande mästarna Värmland. En match som var rafflande från början till slut. Malmö började bäst och gick upp i en tidig 3-0 ledning, men innan 2:a periodens slut hade Värmlänningarna gjort både 3-1 och 3-2. Båda lagen kämpade in i det sista och slutresultatet blev 6-3.

Innebandy

Stefan och Torgny grävde guld i Uddevalla

SPM • Gevär & kpist • Uddevalla 22-23 september

Första dagen inleddes med kpist bana, guld till Henrik Roslund och Torgny Häll. Linköping vann lagtävlingen. Efter lunch var det dags för fältskytte, där Torgny fortsatte på den inslagna banan och sköt till sig guld både individuellt och i lag. Seniorklassens högsta resultat stod Göran Palm för. Andra dagen började med gevär bana, guld till Christer Andersson och Stefan Lundqvist. I lag gick guldet till Roslagen. Vid eftermiddagens fältskjutning åter igen guld till Stefan. Seger till Lennart Werme i veteranklassen samt ännu ett lagguld till Roslagen.

Gevär & Kpist

Oskar dominerade

SPM • Friidrott • Motala 22 september

Oskar Åberg var årets stora stjärna. Han vann 100 meter på tiden 10.85 och tog dessutom ytterligare tre segrar i längdhopp, i höjdhopp och på 400 meter. Karin Baxter vann damernas 100-meterslopp på tiden 13.39. Guld till Mikael Zetterberg i terränglöpning. I kula och diskus tog Örebrokastarna hem nästan allt. Anna Philgren vann damernas diskus med 28.59 och kulstötningen med 11.46. Den svårslagna Linus Bernhult segrade i diskus för H21 med ett segerkast på 47.14, och han vann dessutom kulstötningem med en stöt på 14.36.

Friidrott

Fem medaljer – ett klart godkänt resultat!

NPM • Orientering & fältsport • Nyköping 18-21 september

Det svenska polislandslaget tog fem medaljer vid årets nordiska polismästerskap i orientering och fältsport i Nyköping genom; Pernilla Nilsson (silver i orientering), Anders Ingemarsson, Pernilla Nilsson och Tobias Oveander (silver i stafett), Maria Olsson och Anders Ingemarsson (brons i orientering) samt Maria Olsson (brons i fältsport). Övriga svenska deltagare var; Caroline Green, Fredrik Svensson, Patrik Nordgren, Magnus Nyström och Thomas Josarp, som också de gjorde ett bra mästerskap.

Orientering & Fältsport

Springskyttetävlingar i kuperad terräng

SPM • Springskytte • Hallsberg 7 september

Annika Almstrand vann D21-klassen, där skyttet avgjorde tävlingen. Johan Siggesson tog guld i H21 och även här spelade skyttet en avgörande roll. I H35 var det helt och hållet löpningen som avgjorde toppstriden, med fjorton sekunder tillgodo i totaltiden tog David hem guldet. Lennart Rehnströms försprång på löptiden i H60, gjorde att han höll avståndet till de med bättre skjutresultat och vann därmed klassen. Lagtävlingen vanns av tre medaljister från de individuella tävlingarna i Länsoe Värmland (Jakob, Johan och Staffan).

Springskytte

Guld till Stockholms damer och Södra Skånes herrar

SPM • Fotboll • Trelleborg 5-6 september

Årets matcher spelades i raka serier. I damernas turnering innebar sista matchen mellan Stockholm och Kalmar ett direkt avgörande för vem som skulle bli svenska polismästare. Matchen slutade 1-1 och Stockholm blev därmed mästare på bättre målkvot. Inför sista herrmatcherna kunde tre lag bli svenska mästare. Inför den direkt avgörande matchen mellan Örebro och Södra Skåne visade sig Skånelaget vara alltför bra och målen trillade in i en strid ström. Matchen slutade 8-2. PHS Stockholm tog silver.

Fotboll

Pernilla och Tobias formtoppade

SPM • Orientering & fältsport • Skövde 30-31 augusti

I början av september möttes ett hundratal orienterare i Skövde för att delta i årets mästerskap. Roland Svensson som var banläggare hade lagt ner mycket arbete både före och under tävlingarna för att ge deltagarna bra och utmanande banor att springa på. Årets SPM-drottning blev Pernilla Nilsson, som tog hem segern i samtliga tre discipliner i D21. På herrsidan tog Tobias Oveander hem SPM-kungatiteln med seger i två discipliner i H21. Guld till Anders Ingemarsson i herrarnas långdistans (H21).

Orientering & Fältsport

Mycket bra resultat vid årets tävling

SPM • Golf • Malmö 30-31 augusti

Tävlingen gick av stapeln vid Tegelbergas Golfklubb. Trots svåra flaggplaceringar på nästan hälften av hålen så var resultaten mycket bra. Två damer, åtta herrar i seniorklassen, fyra i H55 och tre i H45 gick under 160 slag. Vid poängbogeyn fick 74 av de 128 startande ihop 30 poäng eller mer. Kristian Nilsson tog hem guld i seniorklassen, Josefin Jarlheden i damklassen, Ola Wahlberg i H45, Hans-Olof Johansson i H55 och Jan Lundgren i H65. Lagtävlingen vanns av Joel Carnor och Peter Frostlund. Anders Berlin vann poängbogeytävlingen.

Golf

Flera polisrekord sattes vid årets mästerskap

SPM • Pistolskytte • Karlstad 28-30 augusti

Onsdag och andra tävlingsdagen sattes det tre rekord i PPC. Först ut var Christer Back som sköt 478 poäng av 480 möjliga och slog Rasmus Gyllenbergs rekord på 477 från 2009. Därefter var det Rasmus tur att skjuta, han tangerade Christers nya rekord och vi hade två skyttar med 478 poäng. Efter särskjutningen så var ordningen återställd igen, då Rasmus gick segrande ur denna och vann grenen med ett nytt rekord och en tangering. Inte nog med detta – Tina Oscarsson sköt rekord i damklassen i PPC på 472 poäng.

Pistolskytte

Ungdomligt svenskt polishandbollslag tog brons

EPM • Handboll • Göppingen, Tyskland 19-25 juni

Efter tre spelade matcher (två vinster och en förlust) var Sverige i semifinal 1, matchen slutade 24-21 till Tyskland. Nästa match var spel om bronsmedaljen mot Frankrike. Pär Möllerberg ledde laget till en ledning med 14-13 i halvlek. Frankrike spelade fult men Sverige tog hem segern med 26-21 och den välförtjänta bronsmedaljen. Det unga, svenska laget höll en hög internationell standard. Vid prisceremonin fick Sverige pris för turneringens bäste målvakt, Torbjörn Jacobsson, och för turneringens bäste utespelare, Pär Möllerberg.

Handboll

Varbergs herrar och Örebros damer vann guld

SPM • Multisport • Varberg 31 maj

SPM i multisport är en lagtävling med två deltagare i varje lag. De fem moment som ingår är; kontrollplock, cykelorientering, orientering, paddling och stand up paddleboard (SUP). Där emellan cykelsträckor. Segertiden ska ligga mellan 3-6 timmar. Lag Varbergspolisen NO1 med Anders Bernhard och Thomas Josarp, skaffade sig från början ett stabilt försprång och tog hem herrarnas guld. På damsidan vann lag Örebrotjejerna med Katja Nyström och Anna Eriksson, som höll en jämnhet under hela tävlingen.

Multisport

Gynnsamt väder vid årets tävling

SPM • Halvmaraton • Göteborg 12 maj

Snabbaste dam var åter igen Jenny Sjöström från Göteborg på tiden 1.29,44 (D35). Jenny förbättrade även i år sitt rekord och var nu för första gången under 1.30. Yngsta damklassen vanns av Caroline Lidbjer från SKL på tiden 1.30,36. H21-klassen vanns av Jonas Olofsson från Karlskoga på 1.17,40 med Söderorts Robert Nilsson och Malmös Ola Åkesson, som två och trea, alla tre med tider under 1.20. H40-klassen såg Kristianstads Thomas Josefsson som segrare, han sprang på 1.19,08 och var därmed fjärde herre under 1.20.

Halvmaraton

Guld till Västra Götalands damer och Malmös herrar

SPM • Handboll • Åhus 2-4 april

Damerna spelade en ”rak serie. Regerande mästarna Västra Götaland, visade varför de varit mästare de senaste åren. Årets nyförvärv i Västra Götaland, Lina Säll, gjorde 6 mål och valdes till bästa damspelare. Herrarnas final stod mellan PHS Stockholm och Malmö. En riktigt bra final. PHS-spelarna kämpade på men Malmö kunde vinna matchen relativt lätt, då de hade ett lag med bra spelare på varje position. Jim Axelsson från Kristianstad valdes till bäste herrspelare och Daniel Hallstensson från PHS Stockholm till bäste målvakt.

Handboll

Göteborg dominerade

SPM • Bowling • Eksjö 29-31 mars

Årets banprofil hette Atlanta, vilket spelarna från Göteborg tog reda på. Det var nog ett lyckat drag eftersom de tog hem flest medaljer. Den omutliga Eva-Lotte Tengqvist kammade på nytt hem bucklan i damklassen. I seniorklassen avgjorde den välmeriterade Johan Thedeby. Han vann nu seniorklassen för 12:e gången, vilket ingen annan mäktat med. Bertil Gustavsson tog guld i oldboysklassen. Ny mästarnas mästare blev Conny Kihlvall som klättrade från femte plats till seger. Göteborg vann både i två- och fyrmannalag.

Bowling

Daniel äntligen seniormästare i herrsingel

SPM • Bordtennis • Falköping 24-25 mars

Daniel Mattsson var tillbaka i Falköping, där han SPM-debuterade 1999, och han blev nu äntligen seniormästare i herrsingel. Han vann också lagtiteln tillsammans med Håkan Ahlgren och Thomas Sandin. I oldboys singel vann Rickard Gartér den prestigefyllda finalen mot Håkan Ahlgren. I seniordubbeln blev det final mellan samma par, som har möts de senaste fem åren, och resultatet blev detsamma. Rickard Gartér i par med Daniel Skoogh segrade än en gång mot Håkan Ahlgren och Daniel Mattsson.

Bordtennis

Soligt skidväder vid årets mästerskap

SPM • Skidor • Umeå 12-14 mars

Tävlingarna inleddes med längdåkning, där Emil Carlsson vann H21 och Moa Larsson D21. Anders Sjöberg (H21) och Lis-Marie Svonni (D21) tog var sitt guld i skidskyttet. Våge Strålin åkte i H21-klassen och med prickfritt skytte knep han guldmedaljen i skidfältskyttet. Linnéa Liljergren tog hem segern i D21. Stafetten HD21 vanns av Göteborg med de snabbåkande herrarna Magnus Andreasson, Emil Carlsson och Henning Bergqvist. H21 i slalom och storslalom vanns av nykomlingen Robin Malm samt D21 av Carina Wikström.

Skidor

Piketen försvarade titeln

SPM • Rinkbandy • Uppsala 8-9 mars

Årets rinkbandyturnering arrangerades av 70-årsjubilerande Uppsalapolisens IF. Uppsala fortsatte med samma koncept som Gävle gjorde förra året och lät alla anmälda lag komma till slutspelet utan några kvalmatcher. Hela 16 lag anmälde sig till årets turnering. Finalen stod mellan favoriterna och tillika regerande mästarna Piketen och lag Skåne. Det blev inte någon kamp då Piketen var alldeles för bra. Skåne kämpade på så gott de kunde och skapade ett antal målchanser, men Piketen var bäst och vann klart med 10-1.

Rinkbandy

Robert och Asta tog hem totalsegern

SPM • Luftvapen • Göteborg 27 januari

Luftvapensfinalen var inte på något sätt avgjord i förhand. Det skiljde inte många poäng mellan topparna inom dam respektive den öppna klassen. Resan mot sista finalskottet bjöd som vanligt på både nerv och darr men till slut kunde ett resultat redovisas. Asta Kovanen och Robert Wälikangas som inför finalskjutningen legat i topp, lyckades hålla fokus och ta hem totalsegern. Övriga vinnare; Ingemar Lindqvist i veteran yngre och Willy Palm i veteran äldre. Borlänge tog hem segern i lag öppen och Stockholm i lag veteran.

Luftvapen