Svenska Polisidrottsförbundet

Svenska polismästerskap 2016

Fyra starka med Ulf som ”Wildcard”

Judo • Halmstad 22 oktober

I år, precis som förra året, blev vi fyra deltagare som ställde upp efter ett par strykningar och återbud. Detta resulterade i att vi slog ihop alla deltagare som var kvar till en öppen och stark viktklass. Hans, Henrik och Joel var med på Polis SM förra året och ny för i år var Ulf som blev dagens ”wildcard” och gjorde en stark insats. Värt att nämna är att i denna öppna klassen var det Joel som fick störst utmaning, viktmässigt. Viktskillnaden i hans matcher var cirka 80 kg.

SPM Judo 2016

Ytterligare en succé vid premiären av SPM i Crossfit

Crossfit • Stockholm 22 oktober

I år arrangerades för första gången ett Svenskt Polismästerskap i Crossfit och det attraherade hela 37 deltagare! Detta arrangerades i samarbete med huvudsponsorn Fit4Life på deras box på Södermalm i Stockholm. Deltagarna delades in i fyra olika klasser, herrar, damer, herrar veteran och damer veteran. Tävlingen bestod av fyra olika events som alla deltagare skulle genomföra och ett femte event som final. Deltagarna kom från hela landet och det var en härlig upplevelse att se alla atletiska poliser som gav allt dom hade i både styrke- och konditionskrävande moment.

SPM Crossfit 2016

Succé vid premiären av SPM i hinderbanelöpning

OCR • Göteborg 8 oktober

Pernilla Wetterskog från Göteborg och Ludvig Åkerhielm från Stockholm heter de historiska vinnarna i debutupplagan av Polis-SM i OCR eller hinderbanelöpning som är det svenska namnet. I samband med finaltävlingen av Toughest tävlingsserie i Göteborg i början av oktober arrangerades den första upplagan av Polis-SM i OCR. 15 herrar och 5 damer kom till start vid arenan Kviberg. 8 km löpning och 40 hinder av varierande slag skulle avverkas innan målgång.

 

SPM OCR 2016

Nyköping i höstskrud stod som värd för SPM i dynamiskt skytte

Dynamiskt skytte • Nyköping 24 september

Intresset för dynamiskt skytte som sportskytteform ökar. Det märks även på startantalet i polisernas mästerskap där det under de tre inledande åren varit mellan 70 till 80 startande. Detta år kom drygt 80 skyttar till start. Denna tävlingsform kräver en hel del av skytten och det handlar inte bara om precision med vapnet utan också om smidighet och snabbhet då man förflyttar sig längst stationen. Tävlingshelgen drog extra många landslagsskyttar till sig vilket kan förklaras med att de betraktade detta som ett utmärkt genrep inför EM som startade veckan efter nere i Ungern.

SPM Dynamiskt skytte 2016

Ingmar årets skyttekung

Gevär och kpist • Norrtälje 17-18 september

Skyttarna började den första tävlingsdagen med kpist/banskytte på Kilenbanan utanför Rimbo. I seniorklassen vann Trollhättans Ingemar Jonsson med god marginal före Göran Palm från Södertörn. I veteranklassen var det betydligt jämnare. Willy Palm från Stockholm segrade med endast en poäng före Linköpings Nils-Erik Andersson. Nästa tävling gick av stapeln på Ununges skjutbana i banskytt,  liggande på 300 meter. Linda Bergman från Norrtälje vann före klubbkompisen Stefan Lundqvist i seniorklassen. I veteranklassen var det Karlstadsskyttar i toppen. Ulf Söderström vann före Lennart Karlsson.

SPM Gevär och kåpist 2016

Piketen svårslagna även i år

Fotboll • Örebro 7-8 september

I år blev det ett rakt seriespel där alla lag fick möta varandra en gång. Detta för att få ut så många matcher som möjligt. Det var bra matcher som bjöd på en liten men entusiastiska publik som kom för att se på bra fotboll. Piketen ställde upp med ett starkt lag och tog hem herrsegern med en match oavgjort och resten vinster. På damsidan visade Helsingborg hög klass och vann samtliga sina matcher.

 

 

SPM fotboll 2016

Spännande slutspurt

Cykel • Karlstad 7-8 september

Vid årets polis- och brand- SM i cykel var 65 anmälda till linjeloppet och 77 anmälda till MTB, vilket var rekordstort och en riktigt positiv utveckling av cykelsporten. Karlstadspolisens Idrotts- och Skytteförening stod i år för arrangemanget och tävlingen genomfördes även tillsammans med brand-SM i cykel.Tävlingarna genomfördes i ett underbart sensommarväder i början av september. I många av loppen så var det en tuff och spännande kamp in i det sista där de tävlande växlade om att ligga i täten.

SPM cykel 2016

Tronskifte på Öland

Golf • Öland 1-2 september

Kalmarpolisens idrottsförening stod värdar för årets SPM i golf på Ekerum Resort på Öland. Över hundra deltagare tillbringade tre soliga dagar tillsammans. Ett axplock ur resultatlistan: Janne Lundgren visade att åldern inte spelar roll och vann H70 med utmärkt resultat. Hans-Olof Johansson höll för hemmatrycket och segrade som vanligt i sin klass, H60. Stina Karlgrund från Malmö upprepade fjolårets upphämtning och stod som segrare i D50. Slutligen Martin Andersson från Norrköping lyckades med det som många försökt tidigare, förpassa den mångfaldiga mästaren Kristian Nilsson till andraplatsen i herrseniorklassen. Martin segrade på tävlingens bästa bruttoscore – 152 slag!

SPM golf 2016

”Bra banor men jobbigt” – bästa betyget för en banläggare

Fältsport och orientering • Borås 30 augusti

När det gäller orienteringsbanor så är den stora utmaningen hur långa banorna ska rymmas i mindre kartområdet. Det blev lite kors och tvärs! Få kontroller som användes av många löpare och togs från olika håll. Terrängen runt Borås är kuperad och det gällde att få till stråk som inte var alltför jobbiga och ändå bibehålla orienteringsmomenten. Att utnyttja terrängen på bästa sätt. Det blev roligt när löparna i mål sa ”bra banor men jobbigt”. Det värmer i en banläggares hjärta när man hör sådant. Att löparna är trötta men nöjda är roligt.

SPM Fältsport och orientering 2016

Tuff triathlontävling i Skärhamn

Triathlon • Tjörn 27 augusti

Svenska polismästerskapen i triathlon arrangerades för andra året i rad på Tjörn. Distansen som gällde var 1,9 km simning, 90 km cykel och 21 km löpning. I damklassen kom Anna Johansson från Linköping först upp ur vattnet Johan Dire från Göteborg var först upp från vattnet i herrklassen. Efter cyklingen så hade Anna drygat ut sin ledning i damklassen. I herrklassen hände det mer med placeringarna under cyklingen. Patric Johansson hade från sin femte plats efter simningen avancerat upp till ledningen efter cyklingen. Anna behöll sin ledning hela vägen in i mål. Patric utökade sitt försprång på löpningen och stod till slut som vinnare.

SPM Triathlon 2016

De kom, de sågs, de segrade

Terränglöpning • Halmstad 13 augusti

Förra årets rekordvärme lyste med sin frånvaro i Halmstad under åtets SPM i terränglöpning. 23 anmälda till årets tävling var något sämre än förra året, men med färre strykningar så hamnade vi ändå på ungefär samma resultat som förra året med tio damer och tio herrar, som fullföljde. Snabbaste polis bland damerna var Helena von Elern från Örebro, som med sin fina tid på 43,09 tog hem D40 och placerade sig som sexa totalt i tävlingen. Bland herrarna så var det Jonas Olofsson, även han från Örebro, som var snabbast med tiden 35,30. Den tiden placerade honom som tolva totalt bland herrarna.

SPM Terränglöpning 2016

Paul och Fia årets guldvinnare

TCA • Stockholm 4 juni

På herrsidan blev årets SPM i TCA liksom förra året en hård kamp mellan Paul Åkerman och Erik Månsson. Paul avgjorde matchen dem emellan till sin fördel genom en segerstöt i kula på exakt tio meter och genom att svara för personbästa i den avslutande grenen – 100 m simning. På damsidan dominerade guldvinnaren Fia Wettergren med särskilt bra insatser i kula, repklättring och i 100 m simning, där även hon avslutade årets mästerskap med att sätta ett nytt personligt rekord.

SPM TCA 2016

45-klasserna levererade

Halvmaraton • Göteborg 21 maj

SPM i halvmaraton avgjordes som vanligt i samband med Göteborgsvarvet. 350 personer var anmälda, varav 184 herrar och 93 damer kom till start. Thomas Josefsson från Kristianstad gjorde ett fantastiskt lopp och vann klassen H45 på tiden 1:17,42. Han var dessutom snabbast av alla polisanställda oavsett klass. I D45 vann Pia Westlund från Umeå på tiden 1:34:00, och det visade sig också vara dagens snabbaste SPM-tid för damer. 45-årsklasserna levererar!

SPM halvmaraton 2016

Tuffa backar i Kolmården

Multisport • Kolmården 28 maj

SPM i multisport avgjordes i Kolmården i härliga förhållanden på utslagsgivande banor. Arrangemanget var ett samarbete med tävlingen Kolmården Extreme, vilket innebar att SPM-deltagarna inledningsvis fick möta den svenska eliten i multisport. Efter 3 timmar och 42 minuter susade Andreas och Johan i Team MestUte först över mållinjen. Piketen vann SPM-silvret och Hallsberg slutade trea. Ett mixat lag från Borås kämpade till sig en fjärdeplacering, och på den femte platsen kom ett damlag från Strängnäs.

SPM multisport 2016

Liselott sköt bäst av alla

Springskytte • Stockholm 27 maj

För andra året i rad arrangerades SPM i springskytte av Stockholmspolisens Skytteförening. 30 deltagare kom till start och fick stundtals tävla i ett ihållande regn. De kvinnliga deltagarna tävlade tillsammans i en enda klass – D21. Mästerskytten Liselott Såmark från Stockholm segrade, trots att hon egentligen var anmäld i D50. Hon sköt dessutom bäst av samtliga tävlande! I H21-klassen vann Dalapolisens Erik Månsson, Johan Siggesson från Karlstad vann H35, och evigt unge Våge Strålin från Arvika vann guldet i den äldsta klassen – H65.

SPM springskytte 2016

Tre skyttar dominerade

Pistolskytte • Stockholm 23-26 maj

Årets svenska polismästerskap i pistolskytte inleddes i strålande solsken. De följande tävlingarna blev ovanligt spännande med fler särskjutningar än någonsin. Det strålande vädret blev allt sämre och övergick till kyla och regn, men det påverkade inte skyttarna alls. När väl krutröken hade lagt sig, så kunde arrangörerna se tillbaka på en mycket lyckad och uppskattad tävling, där Liselott Såmark, Lennart Rehnström och Rasmus Gyllenberg lyckades bäst av alla med sex, fyra respektive fem hopskjutna mästerskapstecken.

SPM pistolskytte 2016

Mikaela och Philip starkast av alla

Styrkelyft • Stockholm 14 maj

I årets SPM-tävlingar i styrkelyft var det många som imponerade. Hela tre deltagare var över 400 poäng, och tävlingarna var dessutom spännande från början och fram till och med det allra sista lyftet. På damsidan segrade till slut Stockholmspolisens Mikaela Kellner efter en rasande fight mot Kirunas Frida Sundström, och på herrsidan vann Lunds Philip Johansson guldet med minsta möjliga marginal i kamp med Johan Hårderup från Stockholm. SPIF/Stockholm vann dock den prestigefyllda lagtävlingen i bänkpress.

SPM styrkelyft 2016

Skåne krossade allt motstånd

Handboll • Jönköping 13-15 april

Årets SPM-tävling avgjordes mellan endast tre lag. Skånes herrar var i toppform och besegrade först Jönköping med 27-9, innan man fick möta Stockholm, vilka i sin tur hade avfärdat hemmalaget med hela 31-8. Turneringens sista match blev till en ren final, som var jämn till en början. Det starka laget från Skåne med Stefan Olofsson och Martin Wendel i spetsen blev dock för starka och vann till slut med 24-17. Årets svenska polismästare blev därmed Skåne, som utöver plaketter premierades med var sina vinnartröjor och polkabatonger.

SPM handboll 2016

Debutant på seniorsingeltronen

Bordtennis • Falun 9-10 april

Sydnärkes Dennis Herchberg debuterade i SPM-sammanhang utan att vara blyg. Han stod högst upp på prispallen i samtliga seniorklasser – singel, dubbel och lag. Även om Helsingborgs Rickard Gartér blev bortknuffad från seniorsingeltronen, så försvarade han titeln i oldboys singel. Äldre veteranen Bo Forsman från Västerås dominerade och vann hela sex SPM-guld. Västeråspolisens IF var den mest framgångsrika klubben med sex guld- och fyra silverplaceringar. Erik Wilhelmsson deltog i sitt 55:e bordtennis-SPM på raken!

SPM bordtennis 2015

Peo försvarade mästerskapstiteln

Bowling • Alingsås 10-12 mars

Den 59:e upplagan av SPM i bowling lockade 43 deltagare. Peo Buller var den som drog det längsta strået i finalen och vann med över 100 poäng. Han försvarade därmed sin mästerskapstitel i herrklassen med 1237 poäng. Tvåa blev Jonas Davidsson med 1136 poäng och trea blev oldboyssegraren Lennart Stenqvist med 1105 poäng. I tvåmannalag segrade Peo Buller och Jonas Davidsson från Göteborg. I fyrmannalag segrade Daniel Larsson, Thomas Larsson, Thomas Gurell och Jan-Ove Påhlsson från Nacka.

SPM bowling 2016

Västerås vände och vann

Rinkbandy • Motala 9-10 mars

Årets mästerskap bestod av två dagar med fantastisk rinkbandy och en bankett att minnas. Västerås imponerade i gruppspelet och tog sig relativt ohotade till final. Det blev en hård kamp mellan överraskningen Karlstad och regerande mästarlaget Piketen om den andra finalplatsen, men värmlänningarna fick till slut ge sig efter stor dramatik och fick nöja sig med bronsplaketterna. I finalen tog Piketen ledningen med 1-0, men Västerås var starkast för dagen. De vände och vann med 2-1 och blev därmed 2016 års svenska polismästare i rinkbandy.

SPM rinkbandy 2016

Deltagarna imponerade

Skidor • Trillevallen 8-10 februari

Polisidrottens egen skiddrottning genom alla tider – Anna Eriksson – visade vid SPM på skidor i jämtländska Trillevallen, att hon fortfarande kan. Anna vann fyra guld i klasserna D35 och D40 och var etta i skidskytte, där hon skulle ha fått ett femte guld, om det bara funnits en motståndare i klassen. I yngsta damklassen regerade Marie Krysander, som vann guld i längdskidor, storslalom och kombination. Främst på herrsidan var Magnus Andreasson med fyra guld och veteranen Kent Borlid, som fick med sig tre guldplaketter hem.

SPM skidor 2016

Välmotiverade skyttar

Lyftvapen – Göteborg 23 januari

Årets första svenska polismästerskap gick av stapeln i ett vinter skönt Göteborg. Sjutton välmotiverade skyttar kom till start. Deltagarna fick skjuta på en modern anläggning, som var utrustad med elektronisk markering. Åskådarna kunde följa tävlingen i realtid på de TV-skärmar som fanns ute i lobbyn. Guldmedaljerna gick till Trollhättans Asta Kovanen i damklassen och till Dalarnas Urban Leth i herrarnas öppna klass. Veterangulden gick till Lennart Rehnström (yngre) och Tommy Andersson (äldre), båda från Stockholm.

SPM luftvapen 2016