Svenska Polisidrottsförbundet

Tävlingar 2008

Mikael nära bronsmatch i Moskva

EPM • Brottning • Moskva, Ryssland 24-27 oktober

Mikael Klassons EPM-debut startade med en mycket tuff öppningsmatch mot fransmannen Bozonet i -84 kg grekisk romersk stil, där fransmannen tog hem segern. Mikaels nästa match var mot tysken Schilbe om chans till en bronsmatch. Svensken svarade för en chockstart och lyckades ta matchledning med sin specialitet – ett enarmskryss från stående, vilket gav tre poäng. Plötsligt gjordes dock en ”nollställning” på resultattavlan, vilket innebar att överdomaren måste ha tyckt sig se en svensk ojusthet och därför gick in och ändrade.

EPM brottning 2008

Bra klass på årets startfält

SPM • Simning • Falköping 18 oktober

Det kom 42 tävlande till start och tolv nya SPM-rekord sattes vid årets tävling. Den prestigefyllda grenen 100 m fritt för H-29 vanns av Daniel Westman. Catrin Carlzon tog hem 50 m fritt för damer i samma åldersklass och var för övrigt vassast bland damerna. Hon ställde upp i sju grenar, tog fem guld och två silver samt satte två rekord. Bland herrarna var Patrik Isaksson på topp. Han ställde upp i fem grenar, tog lika många många guld och stod även för några av de nya svenska rekorden.

SPM simning 2008

Duell om guldet

SPM • Gevär & kpist • Kristinehamn 12-13 september

Torgny Häll och Nils-Erik Andersson tog var sitt guld i den inledande tävlingen kpist bana. Efter en duell om guldet i gevär bana tog Maria Darholm hem segern före den mångfaldige mästaren Stefan Lundqvist. Christer Andersson tog guld i veteranklassen. Göran Palm och Willy Palm tog varsin guldmedalj i kpist fält. Sista chansen till medalj bjöds i gevärsfältskjutning. Stefan Lundqvist bjöd in motståndarna i matchen genom att missa ett skott, men ingen tog chansen utan Stefan vann. Christer Jönsson tog guld i veteranklassen.

SPM gevär & kpist 2008

Kämpande cyklister i duggregn

SPM • Cykel • Norrtälje 10-11 september

Några av årets deltagare var med för första gången och tyckte att det skulle bli spännande. De fick kämpa i ständigt duggregn med iskalla vindar som gjorde det svårt att överhuvudtaget se vägen. Snitthastigheten var som snabbast 42,1 km/h. Jan Karlsson från Ystad har deltagit i alla år och vann överlägset årets tempolopp. Han hade även den bästa tiden totalt i MTB. Det här var därmed hans tionde seger i rad i sin klass. Två tappra kvinnor deltog i tävlingen, Jeanette Banås från Göteborg och Caroline Egenfors från Eskilstuna.

SPM cykel 2008

Spännande turnering

SPM • Fotboll • Malmö 10-11 september

I såväl herr- som damturneringen hade ett lag dragit sig ur, så det blev fem lag som spelade en enkelserie och där vinnaren således blev mästare. Sammanfattningsvis blev det en spännande turnering ända in på mållinjen, med avgörande placeringar i de allra sista matcherna. Stockholms herrar och Kalmars damer korades till svenska mästare. Silvermedaljen gick till Malmö och bronset till Halland efter en jämn match i herrarnas turnering. Även Malmös damer tog silver och Västernorrland säkrade bronsmedaljen.

SPM fotboll 2008

Rutinerad trupp trots flera återbud

NPM • Orientering & fältsport • Ålborg, Danmark 9-12 september

Sista veckan innan tävlingen tvingades tre medaljhopp att lämna återbud, men med kort varsel fick vi ändå ihop en rutinerad trupp. Sverige tog sin första bronsmedalj i den inledande stafetten genom Fredrik Rosén, Hanna Arnell och Fredrik Svensson. Silver till Hanna Arnell, brons till Maria Olsson och till Fredrik Rosén i fältsport. Tobias Kjell tog den sista bronsplaketten i herrarnas orientering. Sammanlagt blev alltså medaljskörden ett silver och fyra brons. Vi hade väl gärna velat ta en guldmedalj, men det får vi väl göra på hemmaplan 2010.

NPM orientering 2008

Snabba poliser

NPM • Friidrott & terränglöpning • Motala 5-7 september

Tävlingen startade med terränglöpning. Bästa svensk blev Anna Stavlind på en bronsplats, trots ett hällande regn. Lagom till friidrotten slutade det att regna. Karin Baxter dominerade på damsidan och tog guld i såväl längdhopp som på 100 m. Anna Pihlgren vann i diskus. Silver till Frida Skarin på 800 m. Christian Sjöberg tog guld på 100 m. Daniel Westerberg tog hem två silvermedaljer (400 m och 800 m) och ett brons på 1500 m. Daniel Farray kom tvåa i längdhopp. Linus Bernhult tog brons i kula och diskus.

NPM friidrott 2008

Golf i glada Hudik

SPM • Golf • Hudiksvall 28-29 augusti

Det låg spänning i luften den andra och avslutande speldagen. Malin Lilliedahl spelade stabilt i damklassen och vann med 13 slags marginal. Martin Andersson tog guld i seniorklassen efter en jämn kamp mot Tomas Vänerfors. Martin avgjorde tävlingen med ett konstslag och en marginal på två slag. Mats Johansson låg på 8:e plats i H45-klassen efter första dagen, men spelade upp sig andra dagen och tog hem guldmedaljen. Segrare i H55-klassen blev Allan Josefsson som spelade jämnt under båda tävlingsdagarna.

SPM golf 2008

Succé i Östersund

SPM • Orientering & fältsport • Östersund 26-28 augusti

Tävlingarna inleddes med fälttävlan och långdistans och avslutades med medeldistans. En spännande uppgörelse i fälttävlan, där Fredrik Svensson tog guldrevansch i H21. Hanna Arnell vann D21. I långdistans blev det guld till Pernilla Nilsson från PHS Växjö i D21. Fredrik Rosén gjorde processen kort med i det närmaste ett perfekt lopp i H21. I medeldistans segrade Hanna Arnell i damklassen och blev därmed SPM:s orienteringsdrottning. Fredrik Rosén segrade i herrklassen och blev därmed kungen bland herrpoliserna.

SPM orientering 2008

Många nytillskott vid årets tävling

SPM • Pistolskytte • Göteborg 26-29 augusti

Än en gång var det den legendariske Bertil Brosved som var kapten för årets tävling och till sin hjälp hade han entusiastiska kollegor. Det blev en tät final mellan Lennart Rehnström och Thomas Ekman i fripistol, där Lennart tog hem segern. Ekman revanscherade dock och tog guld i standardpistol istället. Jörgen Gustafsson och Jennie Güldenpfennig tog båda guld i PPC. Liselott Såmark var överlägsen i sportpistol. Polissnabben vanns av en jublande Rasmus Gyllenberg. Sten Ellis guldmedaljör i fältskyttet.

SPM pistolskytte 2008

Sverige fyra i Europa

EPM • Handboll • Miskolc, Ungern 26 augusti – 1 september

Det 13:e polismästerskapet i handboll för herrar avgjordes i Miskolc i Ungern. Invigningsmatchen stod mellan Sverige och Ungern med slutresultatet 24-13. Match två mot Grekland, 27-22. Match tre mot Frankrike var avgörande. Sverige vann med 24-23 och slapp möta andra gruppens etta Rumänien. Förlust mot Tyskland i semifinalen med 27-12. Match om brons mot Frankrike blev stenhård och utvisningarna duggade tätt. Fransmännen tog slutligen hem segern med 27-23. Sverige slutade på en hedrande fjärdeplats.

EPM handboll 2008

Bra spelarblandning i laget

EPM • Handboll • Ski, Norge 11-17 augusti

Sex lag hade anmält sig till det andra polismästerskapet i handboll för damer, vilket avgjordes i Ski utanför Oslo. Laget bestod av en bra blandning mellan gamla och nya spelare. Sverige vann sin första match mot Holland med 33-11 och avancerade direkt till semifinal. Nästa match mot Tyskland började inte så bra. De fick ett försprång som var svårt att ta in och matchen slutade 21-35. Lagen möttes åter i match om bronset, men tyskarna var åter för starka och vann med 32-21. Sverige fyra i Europa.

EPM handboll 2008

Deltagarantalet på väg upp

SPM • Tennis • Stockholm 13-16 augusti

H21-klassen var glädjande nog större än på tio år och det bjöds på riktigt bra tennis. Finalen blev en mycket sevärd match. Michael Appelgren tog till slut hem segern över Mattias Lundgren med 6-4 7-5. Tomas Hellgren vann över Peter Hyvönen i H35-klassen. Många trodde nog att den rutinerade Bo Mohlin skulle ta hem spelet i H55, men Henry Janzen som var ny i klassen ville annat och stod efter 90 minuter som segrare. Endast tre spelare var anmälda i H65-klassen och dessa mötte varandra i ett poolspel.

SPM tennis 2008

Lyckat byte till tjänstevapen

SPM • Springskytte • Upplands Väsby 13 juni

I svenskt sommarväder hölls för första gången SPM i springskytte med tjänstevapen. Damklassen bestod av sju startande och vanns av den inte allt för okända Annie Hult med en felfri skjutning. I H21 kom femton deltagare till start. Bästa tid hade Per Brant, som för övrigt hade det bästa resultatet totalt. Han var dock tätt följd av segraren i H35, Tomas Hult. Jan Andersson och Våge Strålin hade också en felfri skjutning, vilket gjorde att de segrade i sina respektive klasser H50 och H60. Bengt Eriksson vann H65.

SPM springskytte 2008

Högklassig löpning vid årets SPM

SPM • Friidrott • Stockholm 29-30 maj

Elva deltagare ställde upp i årets mångkamp. H21 vanns av Wictor Sundlén och i damklassen vann Anna Petterson. I friidrotten var det framför allt kastgrenarna som var mest attraktiva. Tävlingarnas bästa resultat presterades av den blivande polisen Christian Sjöberg. Han segrade på 100 meter på fenomenala tiden 10,8. Även den blivande polisen Myssel Ekström, visade både spänst och snabbhet. Ingen kunde matcha henne i löpning 100 m och längdhopp. Jörgen Forslund segrade lätt i kula och diskus i H35.

SPM friidrott 2008

Svensk seger

Landskamp • Bowling • Alingsås 22-24 maj

Första landskampen mellan Sverige och Danmark ägde rum i Köpenhamn 2002. Redan i första serien visade det sig att spelarna trivdes på banorna och resultaten skulle komma att ligga betydligt högre än förra gången. Bäst bland svenskarna var Johan Thedeby med ett snitt på 237 poäng/serie. Ytterligare tre av de svenska spelarna hade över ”pari” (200) i snitt; Christer Johansson, Klas Parman och Peo Buller. Om två år har det svenska laget chansen att ta den fjärde segern, vilket skulle betyda att vi tar hem den totala segern i det nuvarande utbytet.

Landskamp bowling 2008

Ökande antal deltagare

SPM • Halvmaraton • Göteborg 17 maj

För 7:e året i rad arrangerades SPM i halvmaraton av Göteborgs Polismäns IF, nu åter igen tillsammans med Räddningstjänsten. Linnéa Boström vann yngsta damklassen. Anna Stavlind hade bästa damtid och vann H35-klassen. Anna tog hem vandringspriset ”svettdroppen” för gott. Yngsta herrklassen vanns av Per Brolund. Jonas Holmström belade första platsen i H35. Magnus Hejdenberg var tillbaka igen efter några års bortavaro och vann H40 på en mycket fin tid, bara några sekunder bakom segraren i seniorklassen.

SPM halvmaraton 2008

Guld till Kristianstads herrar och Stockholms Citys damer

SPM • Handboll • Malmö 22-23 april

Årets tävling arrangerades av Malmö. Herrlagen som ställde upp vid årets SPM var Lund, Kristianstad, Västra Götaland, PHS Solna och Malmö. De fyra damlagen som skulle göra upp om SPM-bucklan var Stockholms City, Stockholms län, Västra Götaland och Skåne. Stockholm Citys damer tog hem guldpokalen för tredje året i rad. Herrarnas seriefinal blev en välspelad rysare ända in i sista sekunden, där PHS var tvungna att vinna för att ta hem den åtråvärda pokalen. Kristianstad tog slutligen hem segern.

SPM handboll 2008

Storslam till Sverige

Studentmästerskapen • Tammerfors, Finland 25-27 april

Studentmästerskapen i mångkamp avgjordes i Tammerfors. De svenska deltagarna presterade mycket bra i det första skyttemomentet, vilket satte stor press på de övriga länderna. Även simningen gick bra, där vi hade flera bra och jämna simmare. Inför sista terränglöpningsgrenen gjorde de svenska tjejerna en heroisk insats. Sverige segrade totalt i den gemensamma lagtävlingen för herr och dam, liksom i herr- och damklassen. De vann även den individuella herr- och damklassen genom Wictor Sundlén och Pernilla Karman.

Studentmästerskapen 2008

Johan tog hem titeln som Mästarnas Mästare

SPM • Bowling • Stockholm 4-5 april

Kvalspel på fredagen och final på lördagen. Bäst under finalspelet blev Johan Thedeby. Eva-Lott Tengqvist kom 2:a, Peo Buller 3:a, Tommie Buhlér 4:a och Mattihas Nilsson 5:a (fem bästa till stegfinalen). En ganska försiktig start i stegfinalen. Tommie gick vidare mot Matthias. Därefter blev det lite bättre resultat och Peo slog ut Tommie. Peo fick krypa till korset mot Eva-Lott som än en gång visade att hon är en mycket duktig bowlare. Trots detta blev Johan Thedeby henne övermäktig och han tog hem titeln Mästarnas Mästare.

SPM bowling 2008

Västerbotten tog revansch

SPM • Rinkbandy • Skellefteå 13-14 mars

Matcherna spelades i Skellefteå Kraft Arena och i Ungdomshallen. Matcherna började kl. 09.00 på torsdagen och slutade med finalmatch på fredagen kl. 13.00. Lag Västerbotten, Gävle, Gotland och Gällivare/Kiruna återfanns i Grupp A. I grupp B spelade Piketen, Västmanland, Halmstad och Sundsvall. Precis som förra året blev det final mellan Piketen och Västerbotten. Denna match dominerades av målvakterna. Matcherna präglades av hårda men schysta tag. Däremellan rådde dock en kamratlig kåranda.

SPM rinkbandy 2008

Stockholm tog sitt 20:e SPM-guld

SPM • Bandy • Stockholm 20-21 februari

Sex lag anmält sig men veckan innan ringde Göteborg återbud, varför tävlingen avgjordes i en enkelserie mellan Stockholm, Södermanland, Uppsala, Gävle och Västmanland. Gävle slutade på en bronsplats, där spelmotorn Mattias Theuer hade en avgörande roll. Uppsala tog silver genom att de gjorde mål på de flesta av sina hörnor. Stockholm blev guldmedaljörer och gick obesegrade genom turneringen. De hade flera spelare som kunde göra mål och även fungera som spelmotorer, samt en duktig målvakt som endast släppte in fem mål.

SPM bandy 2008

Herrarna fick se sig besegrade

SPM • Bordtennis • Halmstad 13-14 februari

Tävlingen avgjordes på gammal klassisk mark i anrika Halmstad sporthall. Susanna Wigow vann damsingeln med tre raka set. Hon gick därefter direkt in i herrarnas klass. Herrarnas final blev kryddan på dagens tävling. Susanna kom i underläge med 2-1 i set, men hade sedan full kontroll på fjärde och femte set. Hon ökade trycket på slagen och kunde komfortabelt vinna de två sista seten. Den samlade skaran av goda herrspelare kunde inte stjälpa den kvinna som blev årets segrare i herrsingelklassen.

SPM bordtennis 2008

Många entusiaster vid årets tävling

SPM • Skidor • Falun 11-13 februari

Till start kom en bra bit över 100 deltagare. Niklas Sellin tog den första guldmedaljen vid årets tävling i H21 klassisk stil, Linnea Liljergren damklassen. Arrangörsföreningen tog sitt första guld genom Tore Strand i H50. Våge Strålin tog hela tre guld. Patrik Ågren var snabbast utför i både storslalom och slalom. Damernas kombination vanns av Anna Eriksson, och herrarnas av Magnus Andreasson. Guld till Dalarna i båda stafetterna. Många fina skjutresultat även i grenarna skidskytte och skidfältskytte.

SPM skidor 2008

30-talet luftskyttar till Knallebygden

SPM • Luftvapen • Borås 26 januari

Damerna startade först. Med 20 poängs marginal segrade Maud Rylander före Liselott Såmark. I den öppna klassen visade sig Fredrik Martinsson vara den som hade nerverna bäst under kontroll och sköt hem guldet med god marginal till tvåan, fjolårssegraren, Robert Björklund. Bland de yngre veteranerna segrade Finn Stridbo. Klassen luftgevär hade fyra deltagare. Stefan Lundqvist visade klass redan från start och med 17 poängs marginal till tvåan kunde han i finalen bevaka sin position och segra med klara 660 poäng.

SPM luftvapen 2008

Sveriges herrar till EPM-slutspel

EPM kval handboll • Kristianstad 23 januari

Sverige besegrade Norge med 28-20 (16-10) när de båda grannländernas herrlag möttes. Matchen var avgörande för vilket av lagen som skulle kvalificera sig till slutspelet i Ungern. Herman Arenwang tog kommandot och ledde sitt lag mot en säker seger. Det svenska anfallet slutade med skott i mål gång på gång. Bakåt fungerade försvaret näst intill perfekt. Polislandslagsdebutanten storspelade Peter Ulwan i det svenska målet. Vi har aldrig haft ett bättre lag under min tid som ledare, sa en mycket nöjd Ingvar Widell efter matchen.

EPM kval handboll 2008