Svenska Polisidrottsförbundet

Tävlingar 2011

Guld till Värmlands herrar och Stockholms damer

SPM • Innebandy • Sandviken 23-24 november

Herrarnas final mellan Malmö och Värmland var jämn ganska länge. Det stod 3-2 till Värmland fram till 9:e minuten i andra perioden då Värmland utökade till 4-2. De drygade sedan ut sin ledning och vann till slut helt rättvist med 6-2. En viktig kugge i det värmländska laget var den landslagsmeriterade Anders Hägglund som styrde spelet från sin backplats. I damernas final möttes Stockholm och Halland. Stockholm kom till slutspelet på ett wildcard och visade sig vara det starkaste och mest samspelta laget och vann matchen med 6-0.

SPM innebandy 2011

Riktigt goda resultat i alla klasser

SPM • Simning • Göteborg 12 november

Ett flertal av simmarna som deltog har tidigare erfarenhet av såväl riktiga SM-tävlingar, VM och OS. Kanske med anledning av den erfarenheten genomfördes tävlingarna med riktigt goda resultat i alla klasser. På plats fanns även ett stort antal deltagare utan tidigare erfarenhet av elitsimning. Några av guldmedajörerna var; Patrik Isaksson, 4 guld, Jannike Gårdmo, 3 guld, Karoline Rogersten, 3 guld och Mats Norlin, 3 guld. Oscar Vilshed, Diana Sundin, Bernt Zarnowiecki, Cathrin Carlzon, Malin Thor och Thomas Säfström tog 2 guld vardera.

SPM simning 2011

En välförtjänt bronsmedalj

EPM • Skytte • Vingsted, Danmark 13-17 oktober

Årets europeiska polismästerskap i skytte var ett mycket lyckat och välordnat arrangemang av våra danska vänner. Anläggningen måste anses vara en av Europas mest kompletta sportanläggningar. Sveriges resultat var dessutom som helhet godkända med ett litet extra plus för Linda Bergmans bronsmedalj i gevär. Skyttet är inte bortskämt med medaljer vid EPM! Den svenska truppen bestod av; Liselott Såmark, Linda Bergman, Urban Leth, Fredrik Martinsson, Stefan Lundqvist samt Ingemar Jonsson och John-Åke Andersson som lagledare.

EPM skytte 2011

Alla svenskar Europamästare på Sicilien

EPM • Bordtennis • Palermo, Sicilien 3-7 oktober

Det svenska polislandslaget svarade för en historisk insats vid årets europeiska polismästerskap, som avgjordes i italienska Palermo. Sverige vann fem av de sammanlagt sju klasserna, och samtliga svenskar – Natalie Gecse, Susanna Wigow, Mattias Stenberg, Daniel Mattsson, Håkan Ahlgren och Rickard Gartér – återvände till Sverige som nyblivna europamästare. Mattias blev europamästare i samtliga för honom möjliga klasser – i herrar singel, dubbel och lag samt i mixed dubbel. En makalös prestation! Lagledare var Leif Andersson.

EPM bordtennis 2011

Flera toppresultat presterades

SPM • Friidrott – Örebro 1 oktober

Tävlingarnas bästa resultat kom i herrarnas 100 m lopp genom PHS-eleven Oscar Åberg. Visserligen var det manuell tidtagning men 10.69 imponerar, liksom hans övriga resultat, eller vad sägs om 670 i längd, 190 i höjd och 51.55 på 400 m. Fyra segrar med imponerande resultat! Dubbelseger blev det för Olof Hansson som i sin paradgren spjut presterade 63 m jämnt och med resultatet 11.70 i kula slog han närmaste man med 2 m. Två andra kastare som också utmärkte sig var hemmafavoriterna Linus Bernhult och Anders Andersson.

SPM friidrott 2011

Två svenska polismästerskapsrekord vid årets tävling

SPM • Pistolskytte • Kristianstad 22-24 september

På herrsidan var konkurrensen hård om topplaceringarna. Både Rasmus Gyllenberg och Fredrik Martinsson tog tre guld vardera. Rasmus vann polissnabb med det nya SPM-rekordet på 571 poäng, PPC samt fältskjutning med tjänstevapen, där han sköt fullt med 80 poäng. Fredrik vann fripistol, standardpistol och grovpistol. Tina Oscarsson vann PPC, sportpistol, fältskytte med övriga vapen samt med tjänstevapen. Liselotte Såmark tog guld i standardpistol. Emilie Lundell vann polissnabb och satte även där ett nytt SPM-rekord på 534 poäng.

SPM pistolskytte 2011

Guld till Eskilstunas herrar och Varbergs damer

SPM • Multisport (SPA) • Nyköping 19-21 september

I slutet av september arrangerades den femte upplagan av multisporttävlingen Swedish Police Adventure. Det var också första gången som tävlingen hade SPM-status. 24 stycken tremannalag från Skåne i söder till Örnsköldsvik i norr gjorde upp om mästerskapsmedaljerna. Glädjande var att fem rena damlag stod på startlinjen. Det vinnande herrlaget TeamMestUte från Eskilstuna vann med den totala segertiden på 16.21.25, och det vinnande damlaget Varbergspolisen med den totala segertiden på 18.20.51.

SPM multisport 2011

Stormig tävlingsstart på grund av ”Katja”

SPM • Orientering & fältsport • Jönköping 13-15 september

Fältsporten gick av stapeln cirka 2 mil söder om Jönköping i stormigt väder. Patrik Nordgren vann H21, där han grundade med den klart snabbaste tiden, dock med 3 minuters tillägg. Patrik tog ytterligare två guld. På damsidan (D21) lyckades tre damer med bedriften att ”nolla” punktorienteringsdelen; Pernilla Nilsson, Hanna Arnell och Caroline Green. Caroline vann till slut guldet. Pernilla däremot tog guld i både lång- och medeldistans. Nytt för i år var att det fanns en utmanarklass, för att locka poliser som i vanliga fall inte orienterar.

SPM orientering 2011

Debutanter segrade vid årets svenska polismästerskap

SPM • Springskytte • Karlstad 9 september

Vid årets SPM stod debutanten Staffan Palm för dagens stora bedrift. Genom ett säkert skytte slog han regerande mästaren Per Brandt och blev därmed svensk polismästare i H21. Bland damerna hade debutanten Lovisa Söderström dagens bästa skjutresultat, vilket var avgörande och hon tog därmed hem guldmedaljen i D21. Övriga guldmedaljörer; Mattias Andersson (H35), Stefan Söderberg (H50), Hans Modin (H60) och Kent Borlid (H65). I lagtävlingen gick segern till Karlstad 1, Staffan Palm, Våge Strålin och Rickard Roman.

SPM springskytte 2011

Strålande sol och skytte vid årets mästerskap

SPM • Gevär & kpist • Norrtälje 3-4 september

Årets mästerskap gick av stapeln på Ununge skytteförenings skjutbana ett par mil norr om Norrtälje. Inte helt oväntat segrade den rutinerade Torgny Häll i klassen för veteraner i kpist fält och bana. Bland seniorerna tog Göran Palm guld i samma grenar. Även i gevär fält var det en mycket rutinerad och meriterad skytt som vann, nämligen Stefan Lundqvist. Bäst i veteranklassen var Bertil Johansson. Linda Bergman försvarade sin titel från föregående år i gevär på bana. Christer Andersson vann veteranklassen.

SPM gevär & kpist 2011

Guld till Söderorts damer och Södra Skånes herrar

SPM • Fotboll • Halmstad 31 augusti – 1 september

Söderorts rutin och övertag sedan gruppspelet var avgörande i damfinalen. De hade ett kompakt lag med mängder av rutin och tighta spelare. Sundsvall kom inte riktigt in i matchen och via 1-0 vinsten, så kunde Söderort återigen skriva svenska mästare på sina visitkort. I herrfinalen tog Göteborg ledningen genom att uppvisa ett kompakt försvarsspel med vassa kontringar. Södra Skåne hade en härlig lagmoral och tog fram sina sista krafter och nådde på så sätt en kvittering och en förlängning. Matchen slutade 3-1.

SPM fotboll 2011

Landskampen som äntligen blev av

Landskamp • Golf • Dublin, Irland 29 augusti – 1 september

Den svenska truppen bestod av Kristian Nilsson, Thomas Hertzberg, Veronica Olsson, Josefin Jarlheden, Torbjörn Walthersson (ledare) och Per Svartz (överledare). Första dagen spelades en fyrbollbästboll mixer. Kristian och Josefin vann sin match medan Thomas och Veronica förlorade på 16:e. Andra speldagen visade det sig att de irländska poliserna bemästrade banan på ett lysande sätt och vi fick se oss besegrade i samtliga fyra singelmatcher. Sammanfattningsvis var polislandskampen en lyckad resa trots förlusten med 5-1.

Landskamp golf 2011

Slaget vid Berga

SPM • Golf • Falköping 25-26 augusti

Sandra Eneroth, som för första gången deltog i ett SPM, vann damklassen med 176 slag, fyra slag före fjolårssegrarinnan Josefin Jarlheden. Carina Nilsson slutade på en tredjeplats. Herrar seniorer vanns för tredje året i rad av Kristian Nilsson, som imponerade stort. Han följde upp första dagens 73-runda med att gå på 69 slag andra dagen. Kristian vann med hela 14 slag tillgodo på tvåan Jörgen Hylén. På tredje plats kom Thomas Hertzberg. Övriga vinnare; Per Thorell i H45, Hans-Olof Johansson i H55 och Roland Larsson i H65.

SPM golf 2011

Sveriges damer tog silver på Island

NPM • Fotboll • Saudarkrokur, Island 12-18 juni

Det svenska damlaget tog ett välförtjänt silver på Island och Sara Johansson fick dessutom ta emot priset som turneringens bästa målskytt (5 mål). Deras premiärmatch mot Danmark slutade 4-1. Andra matchen mot Norge slutade 1-3, trots många farliga målchanser. Sista matchen mot Finland slutade 5-0 efter ett mycket bra svenskt spel. De svenska herrarna spelade bra men hamnade precis utanför prispallen efter en vinst, två oavgjorda och en förlust. Pierre Nilsson kom på en andra plats i skytteligan med 2 mål.

NPM fotboll 2011

Guld till Kristianstads herrar och Västra Götalands damer

SPM • Handboll • Stockholm 30 maj – 1 juni

Herrarnas serie föregicks av jämna och spännande matcher. Malmö tvungna att slå Stockholm med 11 mål i sista spelomgången för att vinna turneringen. Malmö vann till slut med 8 mål och för 4:e året i rad stod åter igen Kristianstad som slutliga vinnare. I damfinalen gjorde V:a Götaland upp med Stockholm. Denna match var betydligt jämnare men minst lika spännande som herrmatchen och resulterade 4-4 vid full tid. Förlängning fick därför avgöra. Även efter detta stod det lika och efter ytterligare förlängning så gick V:a Götaland ut som vinnare.

SPM handboll 2011

Yngsta damklassen fortsätter att växa

SPM • Halvmaraton • Göteborg 21 maj

Jenny Sjöström tog åter igen hem segern i den yngsta damklassen på tiden 1.31. Hon förbättrade sin föregående tid med fyra minuter. Nästan 100 damer sprang i mål i den yngsta damklassen. En fantastisk utveckling av antalet från det vi startade för snart tio år sedan. Yngsta herrklassen vanns av Jonas Olofsson. I 40-klassen bland herrarna blev det verkligen tätt. Anders Ingemarsson hade den bästa polistiden i loppet 1.19.19, endast futtiga fem sekunder före tvåan och förra årets bästa polistid Thomas Josefsson.

SPM halvmaraton 2011

Norrländsk dominans

SPM • Bowling • Falun 30 mars – 2 april

När SPM i bowling för första gången avgjordes i Dalarna representerades Norrland av tre deltagare. De lyckades över förväntan och tog guld i dam- och herrsingeln genom Sundsvalls Eva-Lott Tengqvist och Tommie Buhlér. Dessa två knep också den ädlaste medaljen i tvåmannalag. Oldboysklassen vanns av Malmös Thomas Stenbäck, men även där roffade Sundsvall åt sig en silvermedalj genom Lars Öberg. Per-Olof Buller, Conny Kihlvall, Jonas Davidsson och Susanne Svedholm (lag Göteborg) segrade i fyrmannalag.

SPM bowling 2011

Mattias blev svensk polismästare

SPM • Bordtennis • Halmstad 26-27 mars

SPM-debutanten Mattias Stenberg, kan nu titulera sig som svensk polismästare. Enda setförlusten i hela turneringen kom i den mycket välspelade finalen mot regerande mästaren Håkan Ahlgren. I oldboys segrade Håkan Ahlgren med förbundskaptenen Rickard Gartér på en silverplats. Veteranklassen togs som väntat hem av Tomas Vänerfors. Äldre veteraner dominerades som vanligt av Erik Wilhelmsson. Herrdubbeln vanns av Daniel Skoogh och Rickard Gartér, där Håkan Ahlgren och Daniel Mattson åter igen stod för finalmotståndet.

SPM bordtennis 2011

Två guld, ett silver och fyra brons

NPM • Skidor • Tärnaby 20-24 mars

Rutinerade Anna Eriksson tog två nya NPM-guld. Linnea Liljergren tog ett silver och ett brons, samt Katja Nyström ett brons. Dessutom brons till damerna längd- och skidskyttestafetten. På herrsidan dominerade våra nordiska grannländer och ingen medalj utdelades till de svenska herrarna, trots bra individuella resultat. Deltagare: Per Brandt, Anders Sjöberg, Mårten Stål, Henrik Wikström, Magnus Andreasson, Daniel Westerberg, Anna Eriksson, Linnéa Liljergren, Katja Nyström, Moa Larsson och Anna Isaksson.

NPM skidor 2011

Sol, snö, skytte och skidor

SPM • Skidor • Falun 15-17 mars

Tack vare Dalarna kunde SPM på skidor genomföras i år, då de med kort varsel tog på sig arrangemanget. Moa Larsson och Katja Nyström tog guld i damernas längdåkning. I herrarnas längd vann bland annat Peter Jellvert, Magnus Andreasson och Kjell Bond. Anders Sjöberg, Jan Elovsson och Annie Hult var några av skidskyttets medaljörer. Snabbast utför i storslalom var Patrik Ågren och Kristina Näs. Bästa tiderna i skidfältskyttet hade Per Brandt och Tomas Hult. Västra Götaland och Dalarna tog hem stafetterna.

SPM skidor 2011

Piketen vann rättvist årets turnering

SPM • Rinkbandy • Gävle 10-11 mars

I år prövade arrangören Gävle ett helt nytt koncept, där de samtliga 12 anmälda lagen fick delta i slutspelet utan något kval. I finalen möttes Gävle och Piketen. En match där Piketen var lite bättre och där Gävle saknade ett par av sina vassaste spelare. Piketen vann turneringen helt rättvist. De hade som alltid ett samspelt lag med jämnstarka spelare och många målgörare. Deras duktige målvakt Håkan Stolt bidrog till att hålla tätt och släppte inte in några billiga mål. För turneringens två minnesvärda mål stod Gävles Mattias Theuer.

SPM rinkbandy 2011

Sverige vann lyftarkampen mot Estland i Tallin

Landskamp • Styrkelyft • Tallin, Estland 17-20 februari

Svenska polislandslaget i styrkelyft överraskade stort, när man i Tallin besegrade Estlands polislandslag. Svenskarna tog hem två klassegrar och vann lagmatchen i en internationell comeback. Förbundskaptenen Kent hade ”dammsugit polisidotts-Sverige” på duktiga lyftare, och sedan tagit ut följande lag: Imre Vadas från Halmstad i klassen -125 kg, Kent från Halland i -110 kg, Mikael Svanström från Åmål i -100 kg, Robin Grenehed från Örebro i -90 kg, Niklas Björö från Höllviken i -82,5 kg och Andreas Lekare från Stockholm i -75 kg.

Landskamp styrkelyft 2011

Linda överlägsen i luftgevär

SPM • Luftvapen • Borås 29 januari

För andra gången i historien sköts tävlingen på elektronik. Linda Bergman var helt ohotad i luftgevär. Segermarginalen blev 27,1 poäng före klubbkompisen Stefan Lundqvist. Det blev en spännande damfinal i luftpistol, där Asta Kovanen stod som mästare efter sista skottet, 0,4 poäng före Liselott Såmark. I den öppna klassens final i luftpistol, försvarade Fredrik Martinsson sin titel från förra gången i Borås. Där höll Fredrik undan för jagande Urban Leth och Thomas Ekman, som var 4,6 poäng respektive 5,9 poäng bakom.

SPM luftvapen 2011